Lasă un comentariu

Transcrierea Discursului Presedintelui PSD, domnul Victor Ponta, la Mures

Discurs susţinut de Victor Ponta, premierul României și preşedintele PSD , la Mureș 

Transcriere

Bună ziua, vă mulţumesc foarte mult! Voiam să văd dacă mă aplaudaţi mai mult decât pe Mircea Duşa ca să ştiu dacă-l mai propun în următorul guvern!

Vreau să vă salut, pe toţi cei din Mureş şi pe cei din Harghita, mă bucur să vă găsesc într-o echipă optimistă, o echipă pregătită de luptă, însă aş vrea să vă vorbesc în câteva cuvinte despre lucrurile importante pe care le aveţi de făcut şi le avem de făcut pentru Mureş şi pentru Harghita şi pentru România. În avion, de la Bucureşti, la un moment dat pilotul ne-a anunţat, pe domnul Antonescu şi pe mine, că s-ar putea să fie ceaţă, să nu aterizăm la Cluj şi să aterizăm la Târgu Mureş. Domnul Antonescu a zis că s-ar putea să fie chiar mai bine. Eu însă am avut nevoie şi de drumul de la Cluj până aici pentru că ştiu foarte bine cât de special e Mureşul, special în toate direcţiile. Ştiu că aici, la Mureş şi în Târgu Mureş, unde oamenii spun că în general nu sunt interesaţi de politică, în această iarnă multe mii de oameni au ieşit pe stradă pentru că un preşedinte a umilit un medic şi mi-aş fi dorit ca oamenii să iasă în stradă în Târgu Mureş şi atunci când a depus jurământul acel medic ca ministru al Sănătăţii. Cred că ar fi fost un semn al specificului Mureşului.

Ştiu că aici, în Mureş, la Reghin, de unde domnul Gliga, românii au reuşit să se certe între ei până au avut un primar de la UDMR. Şi-au reuşit să se unească din nou şi au câştigat primăria cu doamna primar – şi o felicit pentru asta! Ştiu că aici, la Mureş, la Sighişoara, a trebuit să-mi apăr primarul, pe domnul Dăneşan, în special de colegii liberali, nu de alţi adversari. Dar s-au unit şi au câştigat la Sighişoara şi trebuie să câştige şi colegiul parlamentar pentru doamna Jugănaru. Ştiu că la Mureş, dacă aş fi mai sensibil şi dacă aş merge la ziua de naştere a domnului Băsescu, aproape mi-aş crea o mulţime de cute. Dar nu s-a întâmplat lucrul ăsta. Am încercat să mă ocup de probleme pe care doar cei de aici, din Mureş, le înţeleg cu adevărat – cum ar fi problema Universităţii de Medicină şi Farmacie, cum ar fi problema Institutului de Boli Cardiovasculare – probleme create înainte şi pe care eu am obligaţia să le rezolv acum, dar nu pe baza ideilor pe care le am eu de la Bucureşti sau de la Târgu-Jiu, ci pe baza a ceea ce cred oamenii de aici că este mai bine pentru un loc atât de special cum este Mureşul.

Ce vreau să spun cu această introducere? Ca să nu mai pomenesc câte cute puteam să am cu organizaţia mea, PSD, de aici, din Mureş, au trecut şi alea! Am vrut să spun doar că la Mureş vreau să transmit un mesaj pe care îl transmit tuturor colegilor noştri din Uniunea Social Liberală, şi anume faptul că uniţi puteţi să câştigaţi Consiliul Judeţean – şi îl felicit pe Ciprian Dobre pentru bătălia extraordinară pe care a dat-o. M-a bucurat că a fost ales preşedinte al Consiliului Judeţean, pentru că dacă mai ţinea în Parlament un discurs ca cel de la moţiune, sigur că aveam probleme interetnice şi nu îmi doresc lucrul ăsta absolut deloc. Însă în mod special la Mureş, într-un loc atât de special din toate punctele de vedere, dincolo de unitate, de care este foarte nevoie în cadrul Uniunii Social Liberale, aici aveţi nevoie şi de foarte mult echilibru în toate deciziile pe care le luaţi. Aveţi nevoie de foarte multă înţelepciune, trebuie să fiţi mult mai înţelepţi decât suntem în Gorj sau în Teleorman sau în alte zone unde lucrurile sunt mult mai simple şi mult mai clare şi am apreciat extraordinar de mult echilibrul şi înţelepciunea din intervenţia de la început a domnului doctor Suciu. Vă felicit în primul şi în primul rând pentru acel echilibru de care aţi dat dovadă şi de care cred că Mureşul are foarte, foarte mare nevoie, pentru că singurul lucru care poate fi mai rău decât guvernarea PDL – dacă poate fi ceva mai rău – este o stare reală de conflict, de intervenţie din partea Guvernului de la Bucureşti, de intervenţie brutală în ceea ce este un echilibru sensibil pe care dumneavoastră, locuitorii Mureşului, l-aţi căutat şi îl căutaţi de foarte multe zeci de ani. Din acest punct de vedere, fac un apel la dumneavoastră să fiţi uniţi, să fiţi înţelepţi şi să înţelegeţi cât de important este pentru fiecare dintre reprezentanţii statului român – şi vorbesc acum ca prim-ministru – ca Mureşul să fie un judeţ puternic, Transilvania să fie puternică, pentru ca România să fie puternică. Şi e nevoie ca împreună să construim o Românie puternică.

Aş vrea să vă spun, dincolo de impactul, de greutatea acestui cuvânt, să vă spun ce înţeleg printr-o Românie puternică: înţeleg o Românie care atunci când este în criză, atunci când este la nevoie, să nu se îndrepte în primul şi în primul rând exact împotriva celor care au cea mai mare nevoie de ajutor, împotriva profesorilor, împotriva medicilor, împotriva pompierilor şi a poliţiştilor, împotriva pensionarilor. Asta cred că este o Românie şi o ţară puternică care nu loveşte în primul şi în primul rând în cei mai slabi, în cei care au nevoie de ajutor. O Românie puternică este o ţară care spune: suntem mândri de apartenenţa noastră la Europa, suntem europeni, mergem însă la Bruxelles să spunem că suntem nişte europeni egali şi dacă cineva vrea să ne defavorizeze avem puterea de a spune „Nu” atunci când cineva nu ne tratează cu respectul pe care îl merităm. O Românie puternică cred că este acea Românie care nu mai acceptă şi nu mai lasă să se întâmple ca Parlamentul European să aibă vicepreşedinte, reprezentând, cică, România, pe domnul László Tőkés. Cred că aceea este o Românie puternică şi cred că de aici, din zona dumneavoastră atât de delicată, din zona dumneavoastră atât de specială, trebuie să vină şi un mesaj puternic, aşa cum l-a dat Mircea Duşa şi a obţinut aplauzele dumneavoastră, pe bună dreptate, şi un mesaj de echilibru, aşa cum a dat domnul doctor Suciu. Sunt absolut convins că de la Mureş vin nu doar medici extraordinari, ci poate să vină acel mesaj că România în care suntem toţi, până la urmă, proprietari şi suntem toţi egal responsabili pentru viitorul acestei ţări, de aici de la dumneavoastră mai mult decât din orice altă zonă poate veni acel mesaj al Uniunii Social Liberale: putere şi multă înţelepciune.

Vă urez mult succes! Vă rog să îi sprijiniţi pe toţi candidaţii noştri. Fiecare dintre cei care vor fi în Parlament va fi partenerul meu, al Guvernului în ceea ce înseamnă un nou proiect pentru România, un proiect pentru noi toţi, un proiect care să ne facă mândri de ţara noastră.

Vă mulţumesc şi mult succes!

 

 

Biroul de Presă al PSD

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: